Hemlig rymdfilm – kan det vara nå’t?

SUNSHINE — gratistidning.com 2014-04-08

 

 

 

Hemlig rymdfilm

 – kan det vara nå’t?

Efter att Jurij Gagarin som första människa i rymden färdats jorden runt i omloppsbana den 12 april 1961 firades dagen i Sovjetunionen som Den mänskliga rymdfartens dag. Fyrtio år senare fick dagen FN-status.

Man kunde tro, att en plats som Kiruna, med alla sina rymdfartsrelaterade verksamheter, skulle vara den första i Sverige att fira Rymdfartens dag. Så är det också – men vems förtjänst är det? Jo – Kiruna filmstudios!

Filmstudion, vår lilla filmklubb för dem som vill se film på bio, visar ju normalt film på torsdagar. För ett par år sedan inföll den 12 april på en torsdag, och Olga i styrelsen sa, att ”där hemma visas alltid en rymdfilm den dagen”.

Det tog vi som en signal: med lite stöd från stadens olika rymdanknutna bolag skulle väl Rymdfartens dag kunna börja firas i Kiruna!

Men den film, som ”där hemma” alltid visas denna dag var svår att få tag i. Den uppåt tre timmar långa filmen (som på svenska ungefär heter Att tämja elden) handlar om lägerfången Sergej Koroljov, som efter frisläppandet blev raketkonstruktör och den hemliga hjärnan bakom det sovjetiska rymdprogrammet. Men den enda kopia vi kunde få tag i var dubbad till tyska och saknade text.

Rymdfilmer finns det dock gott om. Men ”Stjärnornas krig” eller ”Star trek” på Rymdfartens dag? – Nej, det verkade inte seriöst att på Gagarins dag visa filmer med motordån och explosionsknallar ute i den ljudlösa rymden. Då återstod bara en klassiker, en som faktiskt är ljudlös i ljudlösa miljöer: Stanley Kubricks 2001 – ett rymdäventyr.

Och så blev det. Vi fick lite stöd från Eiscat och IRF och chansade och visade filmen i Nåjdens sal med större bild på duken än som någon gång tidigare hade visats där.

Men för att göra dagen till tradition var vi ju tvungna att fortsätta, även när den 12 april inte inföll på en torsdag. Och det lär den inte göra förrän 2018 igen, om stjärnorna står oss bi. Nu, 2013, hade vi tur. En filmklubb visar egentligen per definition inte premiärer, men vi lyckades få Sverige-premiär på en romantisk komedi om en kvinnlig fransk kosmonaut som inte landar där hon skulle på den kazakstanska stäppen, och den som först hittar henne är en kazakisk skrotsamlare (som lever på att sälja skrot från rymdfarkoster runt basen Bajkonur). Han tar hem den medvetslösa kvinnan till sin stuga i byn, och när hon vaknar till vet hon inte vem hon är. Han låter henne då tro, att hon är hans fästman…

Filmen hette Baikonur och var delvis inspelad inne på den verkliga rymdbasen. IRFs bidrag denna gång var en halvtimme lång film om ett av deras instruments väg från Kiruna till Venus via just Bajkonur!

Nu vankas det tredje året, då vi firar Rymdfartens dag. 12 april infaller på en lördag, och nu är ett bolag till med på banan: Spaceport Sweden. De lottar ut presenter bland publiken.

Om det kommer någon publik. För vilka går på bio utan att känna till namnet på filmen? Det är nämligen så, att Kiruna filmstudio än en gång kanske får en premiär, men vi är förhindrade att nämna namnet. Filmen är nämligen inte färdigtextad ännu!

Den lilla filmklubben i den stora biografen hoppas ändå på att det kommer folk som vågar köpa grisen i säcken. Vi har nämligen en stark reservfilm med spänning i yttre rymden.

Och att våga chansa är ju vad rymdföretagen gör vid varje uppskjutning! (En skillnad är, att den som köper medlemskort till den hemliga rymdfilmen också på samma kort får se både Turinhästen torsdagen innan och Stuntmannen på månadens sista torsdag).

 

En idé i idet av Björn Forseth

Åter