Kuckilura kultur

MUSTANG – gratistidning.com 2016-11-07

 

Kuckilura kultur

Att kuckla med någon innebär, att man antingen bedriver trolldom eller har något fuffens för sig. Men kolla rubriken närmare. Det står inte »kuckla«.

Om hösten ses ibland annonser om att »kura skymning« eller något annat uttryck för att det är så mysigt att i höstmörkret dra upp benen under sig i en vilstol och ägna sig åt en god bok. Här ska nu ett nytt uttryck läggas fram, med förhoppningen att det ska bli ett bevingat ord: att kuckilura kultur. Det myntades nyligen av en dam på lokal, vid mitt bord just när där förekom lite kuckilurande.

En rynka av misstänksamhet bildas i någon läsares panna: Vad är då detta kuckilurande egentligen?

vara, ensam, sitta ensam (hemma) o. ha tråkigt, definierade Johan Ihre i Upsala det att »kuckelura« 1769.

Satt vi alltså på lokal och hade det tråkigt? – Nej, uttrycket har utvecklats till grubbla och rentav

sitta och pyssla med något (förbjudet) i smyg

Nuförtiden är ju inget förbjudet, så att en främmande man sitter med en främmande kvinna och slingrar ena handens fingrar om kvinnans motsvarande fingrar och lyfter ölstånkan med andra handen behöver inte betraktas som förbjudet. När därtill idkas högeligen intellektuellt meningsutbyte är det tvärtom något att rekommendera under den mörka förvintern. Hela det uttryck, som damen myntade, var ju »kuckilura kultur«. Prova själva! Kroppsvärmen från samtalspartnern höjer samtalsvärmen påtagligt.

Ett av de intellektuella samtalsämnena denna kväll var mustanger. Vilda hästar låter som ett mustigt ämne för samtal kvinnor och män emellan, när de bekantar sig, men mustang kan ju vara med stor bokstav också och åsyfta den vackra bilen. Ändå handlade det om en premiärfilm med detta namn.

En filmklubb som Kiruna filmstudio förväntas inte visa premiärer. Men premiär är det alltså på torsdag i Folkets hus. Dagen efter börjar filmfestivalen i samma hus, och då blir det många fler.

Alltså, Mustang från 2015 handlar varken om hästar eller bilar utan om fem skolflickor. De tonåriga tjejerna är föräldralösa och bor hos mormor vid Svarta havet. Skollovet börjar, och på väg hem från skolavslutningen skojar de oskyldigt med några killar från byn.

Den kära läsaren torde redan här ana oråd. Vid Svarta havet? – Är det i Turkiet? Ja, det är i det mångsidiga landet Turkiet, som å ena sidan erbjuder fantastiska turistupplevelser och å andra sidan för krig mot delar av sin egen befolkning. Landet med en egensinnig islamistisk president och samtidigt en frimodig stadsbefolkning av väldigt europeiskt snitt (titta bara på den turkiska evighetsserien på SVT!).

Men »några killar från byn«… Överallt i världen kan man av det citatet ana oråd. Det är inte så vanligt att man kuckilurar kultur i byarna. De fem tonårsflickorna får med en facebooksk hastighet höra, att de uppträtt på ett opassande sätt. Läs: osedligt. Inför det moraltryck, som bara byar kan frambringa, kan den mest frisinnade bybo falla till föga. Det gör mormor och morbror. De spärrar in flickorna och förbereder sig på att gifta bort dem.

Men kan man hålla fem vilda hästar i tyglarna? Kommer flickorna att kunna stå på sig? Det är filmens fråga. Mustang är förvisso vildhäst, men inget säger att det bara betyder hingst…

Har jag kränkt några vita män eller kvinnor i någon by nu? – Man kan visst idka kulturellt umgänge i små byar, säger ni! Jodå, jag vet. Idag utgörs »den inskränkta byn« allra tydligast av sociala medier, där en moralpolis kan förtala och stänga in flickor lika mycket som i filmen.

Och när ni idkar kulturellt umgänge i byn nästa gång kan ni med fördel lansera den sort, som förhoppningsvis vinner Svenska akademiens öra:

KUCKILURA KULTUR kuk¹ilωra l. ¹-, äv. ³ra², v. -ade. vbalsbst. ANDE.

(vard.) föra intellektuellt samtal i intim atmosfär o. form (på allmän plats). Kiruna (uppsnappat 2016).

En idé i idet av Björn Forseth

Åter