7 vågade samurajer

7 VÅGADE LIVET + DE 7 SAMURAJERNA

– gratistidning.com 2015-03-23

 

 

7 vågade samurajer

Vilda västern-filmer känner man ju till – men vilda östern?

Dagens unga biopublik har inte vuxit upp med vilda västern-filmer. Kanske inte ens med begreppet vilda västern? Den typen av hollywoodsk film gjordes ändå i parti och minut i hundra år!

Men i slutet av 1900-talet tog visst intresset slut. Icke desto mindre fortsätter en del på det temat, som till exempel den danska film, som gick på 2014 års filmfestival i Kiruna under namnet The salvation. Våra danska och svenska manliga sexobjekt nummer 1 Mads Mikkelsen och Mikael Persbrandt spelade där hårdföra nybyggare i vildaste västern. Som inte alls befann sig på andra sidan Atlanten under inspelningen – filmen gjordes i Sydafrika.

Och det har bevisligen gått bra förut. Sergio Leones ”spaghetti-västernfilmer” slog ju väl ut och gjorde en birollsskådespelare som hette Clint Eastwood till världsstjärna. Spaghettivästernfilmerna spelades in i Spanien på italienska.

Och då närmar vi oss veckans tema: vilda västern och vilda östern. Månaden före filmfestivalen senaste november visade Kiruna filmstudio Clintans genombrottsfilm För en handfull dollar från 1964 i original. Handlingen i The salvation från 2014 var mot slutet uppenbart inspirerad av motsvarande del av För en handfull dollar. Den som sett den italienska västern i oktober kunde nästan sluta sig till hur det skulle gå i den danska i november.

Får man göra så? Det görs i alla fall! Ibland kanske man kan kalla det idéstöld, men ofta är det ett sätt att hylla den framstående filmskapare som lagt grunden. I det här fallet alltså den italienske regissören Sergio Leone. Eller? – Nej, även han hade en förebild. För en handfull dollar gjordes efter en japansk äventyrsfilm från 1961: Yojimbo – livvakten av Akira Kurosawa. Det var en ”vilda östern-film”! I Kurosawas film var hjälten en samuraj, i Leones film en revolverman. (Samurajer var nedlemmar av en japansk krigarklass förr i världen; revolvermän kanske kan liknas vid frilansansande Hell’s angels-busar, ”torpeder” eller något.)

Det var inte enda gången Hollywood lånade från Japan. Samma år som Leone gjorde sin västernversion av Kurosawafilmen gjorde amerikanske Martin Ritt sin västernversion av Kurosawas Demonernas port (även känd som Rashomon). Västernfilmen hette Skändaren. Men redan 1960 hade John Sturges gjort vilda västernfilmen 7 vågade livet efter Kurosawas banbrytande epos från 1954, De sju samurajerna.

Det här intressanta ”efterapandet” – med lyckade resultat, märk väl! – tog filmstudion fasta på i höstas, när Yojimbo visades sist i septemberserien och För en handfull dollar först i oktoberserien. Nu för vi fenomenet vidare till en högre nivå!

Filmstudion är visserligen en filmklubb för alla som tycker om att se mycket film på bio, men vi har ju också ett drag av att lära känna film och sätten att göra film på. Därför avslutar vi marsserien med att visa både De sju samurajerna och 7 vågade livet samma kväll!

Låter det för mycket? – Jovisst är det det, särskilt som den första filmen är över tre timmar lång, bara den. Därför visar vi Kurosawas vilda östern fram tills filmens pausbild dyker upp, varvid vi också tar paus och filmstudions nestor Magnus Leijer sätter in de här två filmerna i ett sammanhang för oss medan vi fikar. Efter pausen visar vi Sturges vilda västern fram till samma händelse som där den japanska filmen tog paus. Två veckor senare (vi hoppar nämligen över skärtorsdagen) visar vi slutet på bägge filmerna med paus emellan.

Då är det aprilserie (vilket betyder en ny hundralapp, man är väl inte dum). Vem vill missa chansen att se två så legendariska äventyrsfilmer så att man kan jämföra dem på detta sätt? Alltså: nu på torsdag: första halvorna av sju vågade samurajer/revolvermän på folkhögskolan!

En idé i idet av Björn Forseth

Åter