Mitt liv som idiot

TRAINWRECK – gratistidning.com 2016-02-08

 

Mitt liv som idiot

Mitt liv som hund” var en film som slog. Betyder rubriken här ovanför, att det nu kommer en uppföljare om livet som björn?

Tyvärr måste jag göra en del läsare besvikna: det här ska inte handla om undertecknads egendomliga öden.

Nej, Mitt liv som idiot är undertiteln på en amerikansk film från 2007 med huvudtiteln Trainwreck. Idioten i fråga är en obalanserad före detta alkoholist med ”självförvållad uppmärksamhetsbrist”, läs- och skrivsvårigheter samt Tourettes syndrom. Denne gosse Ruda från New Yorks Öfre Östermalm möter Kvinnan, som i sin strävan efter en guldkantad tillvaro försöker få honom att ta sig i kragen. Låter som en hyfsad satir på hollywoodsk pekoral.

Men ”Trainwreck”? Filmen handlar uppenbarligen inte om en tågkollission resulterande i ett vrak. Nu kan ju vrak syfta på en människa och ”train” kan syfta på träning. Idioten kanske blivit ett vrak av ett övermått av träningstimmar på Manhattans flådigaste gym? Denna teori får väl anses så god som någon, för jag har inte sett filmen och avser inte ens att se den.

Det är nämligen så, att jag sökte på ”Trainwreck” och fick träff på fel film. Filmstudion visar på torsdag en helt annan film, som också heter Trainwreck (gjord förra året). Till skillnad från den tidigare nämnda gör denna film inte anspråk på verklighetsunderlag utan är helt enkelt en komedi. Men staden är densamma, och den finns ju i verkligheten. Även här finns en Kvinna med stort K, ty hon är nämligen huvudpersonen. Huruvida hon framställs eller framställer sig som idiot återstår att se.

Kvinnan spelas av ståupparen Amy Schumer, som även framträtt i teveshower och -filmer under sitt eget namn, vilket hon tydligen gör även i ”Trainwreck”. Jag nämner henne särskilt, därför att hon också skrivit filmens manus om en flicka (Amy, alltså), som som liten får lära sig att monogami är orealistiskt. Vad kan det bli av ett flickebarn som växer upp med den livshållningen annat än en livsnjutare av casanovisk klass? Förr skulle en sådan dam kallas ”en fallen kvinna”, men idag är det helt okej för tjejer att bete sig precis som killar. Och då är det väl bra att manuset skrivits av en tjej.

Som jag förstår det kommer handlingen ändå inte att kretsa kring vällust som dör i vällust, som Amys 1700-talsföregångare Fanny Hill kallade det i sina memoarer. Det blir ett mått romantik också – överraskande romantik får man hoppas. För romantik utan överraskningar är ju som att äta gås utan smör, eller hur nu uttrycket går.

Det hinner jag inte kolla upp, nu brinner det nämligen i knutarna, för jag har råkat skicka in en krönika om Okänd soldat, som ju filmstudion visar först nästa vecka. – Vem var nu en idiot? frågar ni er kanske. Med visst fog.

En idé i idet av Björn Forseth

 

Åter