Bortbytingar i industrisamhället

SÅDAN FAR, SÅDAN SON – gratistidning.com 2014-10-26

 

Bortbytingar i industrisamhället

och annat man kan få se på bio om man verkligen vill

Inte kan det väl hända idag, att nyfödda på BB blir bortbytta? Det hör väl gamla tider till att frukta, att om man släpper den nyfödda ur sikte ett ögonblick i skogsbrynet kan skogsrået komma och byta bort ungen mot sitt eget ättelägg?

Inte ligger väl modern idag där på britsen i det moderna sjukhuset och fruktar att personalen i ett obevakat ögonblick ska blanda ihop ett par av barnen?

Icke desto mindre är det just vad som sker i den japanska filmen Sådan far, sådan son från förra året. En välutbildad medelklassfamilj gör allt för att deras lille sexåring ska lära sig spela på musikinstrument, och någon helt annanstans lever en annan sexåring sitt liv i en arbetarfamilj.

En dag får bägge familjerna ett telefonsamtal från sjukhuset: ≫Det har skett ett misstag. För sex år sedan…≪

Om det här skulle vara möjligt i Sverige vet jag inte, men man kan väl trösta sig med, att skogsrået nog inte hade ringt upp och erkänt bytet av unge.

Denna japanska film visar filmstudion på Folkets hus nu på torsdag 30 oktober. En film av denna kategori brukar vi kalla drama. Drama är den kategori som Kiruna filmstudio visar mest av. Dramer kan vara mörka eller ljusa. Tidigare denna månad hade vi ett amerikanskt drama som hette Her. Filmen var ljus och drog mycket folk. Namnet antyder lite romantik, och jo – romantik är ett säkert kort. Det visar filmstudion också mycket av.

Men Kiruna filmstudio och Arctic light filmfestival är de två ≫filmklubbar≪, som står för det stora filmutbudet i Kiruna. Då kan man inte vara enkelspårig utan måste visa upp en mångfald av filmkategorier.

Och filmstudions oktoberserie är ett bra exempel på det. Seriens första film var Clint Eastwoods genombrottsrulle, spaghettivästern För en handfull dollar från 1964. I odubbad originalversion där Clintan talade italienska! Efter ≫Her≪ kom en finsk tok-action som aldrig visats här förut, The last border (1993) – om en laglös framtid på Nordkalotten, där ett vilt mc-gäng styr som de vill men stöter på både samiska och engelska partisaner, oj-oj! Och veckan därefter en hårdkokt holländsk film om motståndsrörelsen under andra världskriget, Black book (2006).

Kom sedan och säg, den som törs, att Kiruna filmstudio ägnar sig åt att pilla sig i naveln!

Nu blir det filmfestival för 25:e året. Men innan dess alltså en film till i filmstudions oktoberserie, ≫Sådan far, sådan son≪. Och denna filmklubb firar 60 år i år!

Bara en sådan sak!

 

En idé i idet av Björn Forseth

Åter