Autister och jättar

JÄTTEN

Autister och jättar

Inkvisitorn skulle ha gjort fynd i Sverige

Nog är det lite egendomligt, att en bok eller film kan ges ut under ett och samma namn, fastän själva boken eller filmen är den ena av två helt olika. Till och med den Heliga Skrift kan nog drabbas av dubbleringar. Kiruna bokhandel sålde i början en till utsidan mycket lik bok med namnet Bibeln II, av vilken ett exemplar fallit i undertecknads händer. Helt säkert skulle bokhandeln ha drabbats av död och pina, om den funnits på den Heliga Katolska Inkvisitionens tid.

Hade Sverige fortfarande varit katolskt, skulle Inkvisitionen då ha utsträckt sina tortyrundersökningar hit. Det är väl i efterhand ett tillräckligt gott skäl att ha bytt statsreligion. »Då föll fjällen från mina ögon«, som Mikael Ludenfot säger varje gång han gör ett livsavgörande val i böckerna Mikael Ludenfot och Mika Hakim av Mika Waltari. Fjällen kunde gott falla från hans ögon även senare, när Svenska kyrkan lät häxor (kvinnor) och nåjder (samer) brännas på bål, men nu var ju Waltaris mål ett annat.

För gamla biotittare är Mika Waltari mer känd som upphovsman till en serie finska kriminalfilmer om kommissarie Palmu och hans kollega. Boken Vem mördade fru Kroll? 1939 blev 1961 filmen Gas, Inspector Palmu! (med den stavningen).

Alltnog. Kvällens tipsade film handlar om en kille, som nog skulle finna det besvärligt att klara sig mot Inkvisitionen. Hans historia skulle kanske inte stå sig, om killen spändes upp på en sträckbänk. SVT Play återger den sålunda:

30-årige Rikard är autistisk och född med en svår missbildning. Han skildes från sin mor som barn men hoppas få henne tillbaka om han bara lyckas vinna de Nordiska mästerskapen i boule. Till sin hjälp har Rikard sin bäste vän och tränare Roland, tre klot i skimrande guld och en 50 meter hög jätte…

Filmen är alltså svensk från 2016 och hette Jätten helt enkelt. Men exakt samma titel hade en amerikansk film från 1956, vilken Kiruna filmstudio visade som helaftonsfilm härom året. Det var en historia om hur boskapsskötsel övergick i oljeberoende och romantik övergick i dramatik. Men Elisabeth Taylor, Rock Hudson och James Dean är i den nya Jätten ersatta med Christian Andrén, Johan Kylén och Anna Bjelkerud med dramatiken kopplad till missbildning och drömmar om andra lösningar. Johannes Nyholm regisserade, och det har han inte gjort så mycket men blivit rikligt prisad för. Jätten fick tre guldbaggar och sju utländska priser.

En idé i idet av Björn Forseth