Suputer är vi alla?

EN RUNDA TILL

Suputer är vi alla?

Innerst inne, kanske. Men är det vetenskap eller falsk nyhet?

Eftersom personer födda i Kiruna inte har någon aning om, att det finns en filmklubb här, så kanske nära ett års bortovaro gått dem spårlöst förbi.

Nödlösningen att se filmer på en dator hemma var just en nödlösning. Vi, som vill se film på bioduk, gläder oss åt att kunna lämna nödlösningen för att återigen se film på bio. Folkets hus börjar säsongens kommersiella visningar på fredag denna vecka, filmstudion börjar hösten med septemberserien på torsdag och Folkets bio är på onsdag huvudman för en film, som filmbolaget gärna vill visa just i Kiruna. Tre dagar bio i sträck!

Premiären på onsdag, Gagarine (2021), handlar inte om Jurij Gagarin men väl om ett område nära Paris uppkallat efter denne den förste människan i rymden. Huvudpersonen heter Youri, som det ryska namnet skrivs på franska. Det är ingen ände på franska filmer som luskammar förortsområden för att hitta något gott.

Något gott har också filmstudions premiärfilm att bringa. Tror man. Nämligen alkohol. Fyra manliga lärare i medelåldern på ett gymnasium umgås på fritiden och lever ett egentligen gott liv. Men de tycker att det är lite trist.

Så läser någon av dem en norsk bok.

»Det finns en norsk filosof och psykiatriker – Finn Skårderud, som menar att det faktiskt är förnuftigt att dricka. Han menar att människan är född med en halv promille för lite«.

Detta sägs på fullt allvar i filmen. Till yttermera visso finns faktiskt den nämnde personen i verkligheten, och han har blivit tagen på sängen. För tjugo år sedan skrev han ett »tankeexperiment« i förordet till en nyutgåva av en bok från 1880, hävdar han.

Detta tankeexperiment vill filmens kvartett nu utpröva. Inte för att bli fulla, det är jätteviktigt att enbart dricka så många extra milliliter, som motsvarar tesen. Mest för att skärpa lektionerna.

Och visst blir de snärtigare som gymnasielärare! Skulle vi inte alla bli det? Är detta särskilt lämpat för att göra lärare mer på hugget? Att en småskolans lärare smyger runt katedern som en panter på spaning efter ett byte, tycker nog barnen är jättekul, medan föräldrarna torde undra efter en tid.

Eller vill regissören Thomas Vinterberg göra sina besökare runda under fötterna lite oftare (En runda till, 2020, är filmens namn)? Jag skulle sätta värde på, om någon gör en utredning av den här filmens följdverkningar. Är de lika starka som våldsfilm påstås vara? Är månne gangsterkrigen i Sverige en följd av, att busarna tittat för mycket på våldsfilmer?

I alla fall har många kändisar både kultstatus och inflytande. Och här har Mads Mikkelsen huvudrollen…

En idé i idet av Björn Forseth