Oskarsfestivalen i Kiruna

ALFF 2017

Oskarsfestivalen i Kiruna

Denna vecka pausar Kiruna filmstudio, för det pågår större filmspektakel i sta’n

 

Det är nog inte många Kirunabor som är medvetna om, hur stort evenemang Arctic light filmfestival är. Förr hade vi om höstarna den så kallade Rallarfestivalen, som var ett jättearrangemang med musik i samarbete med Narvik. Den är borta nu, men i stället har vi det lika underbara upplägget Kiruna bokfestival. Under alla de åren har även filmfestivalen ägt rum, så även idag med den 28e i ordningen. Den stora skillnaden mellan dessa stora kulturbegivenheter är, att filmfestivalen knappt alls får någon medial uppmärksamhet. För några år sedan kördes en veckoslutsfilmfestival i Luleå, varpå landshövdingen, landstingsdirektören och det lokala kommunalrådet jublande skrev i dagstidningen om, att »äntligen hade Norrbotten fått en filmfestival«.

En annan skillnad mot Rallar- och Bokfestivalerna är, att under filmfestivalen erbjuds besökarna varken rallarpub eller ens kaffeservering mellan filmerna. Man tillåts dock att gratis sitta ned vid borden i den öde serveringen på Folkets hus.

Och detta trots att filmfestivalen sedan tre år är en Oskarsfestival. – Kände du till det, kära läsande Kirunabo? Jo, så är det i alla fall. En enda person skarvar ihop filmer och gör 52 föreställningar, som vederbörande ensam kör igång och avslutar. Hans namn är Oskar Hallberg, en proffsmaskinist från Folkets bio i Malmö.

Men det är 53 föreställningar på årets Alff. I morgon, onsdag den 15 november, visar nämligen Kiruna kyrka den 104 år gamla filmen Ingeborg Holm. – Men kan den verkligen vara liturgiskt relevant? må trogen kyrkobesökare oroligt undra. Nja, kanske inte, men det är faktiskt en bioföreställning inne i kyrkan, inte en mässa. Och filmen ställde till rabalder 1913. En fattigvårdsinspektör skrev under rubriken »Osund biografkonst« i Stockholms Dagblad, att

Det i dubbel mening sorgliga filmdramat kommer att blifva till otrolig skada ej minst för de fattiga, som därigenom få en obefogad farhåga för att vända sig till fattigvården.

Filmens regissör, Victor Sjöström (senare ansedd som en av svensk filmhistorias stora), replikerade:

Att Ingeborg Holm skulle kunna åstadkomma någon skada hade jag aldrig tänkt mig – men väl hade jag trott att filmen måhända skulle kunna göra gott i någon vrå genom att hos åskådaren väcka medkänsla för de mindre lottade i samhället.

Kanske var Ingeborg Holm den första film som påverkat lagstiftningen. I alla fall ändrades den svenska fattigvårdslagen 1918. – Men hur har festivalen i Kiruna kommit på att visa den här gamla rullen? Jo, det började med att Svenska filminstitutet förra året bad sju utländska filmregissörer att välja ut sina svenska favoritfilmer. Därvid valde en av dem Ingeborg Holm. Det var amerikanske Alexander Payne (som gjort About Schmidt 2002, Sideways 2004, The descendants 2011, Nebraska 2013, filmer som filmstudion visat). Hans motivering för sitt val var följande:

Ingeborg Holm har otrolig belysning och skådespelaruppsättning, ovanligheter inom filmen så här tidigt. En mycket känslig och rörande film som är så sann att den alltjämt känns modern.

»Så här tidigt«. Ja, 1913 var detta »drama i 5 akter« (en akt var en filmrulle) naturligtvis stumt. På biograferna spelades därför dåförtiden anpassad musik av antingen en orkester, ett kapell eller en pianist. På Kiruna kyrka ska en organist spela! (Närmare bestämt: Alexandra Pilakouris från Linköping.)

Detta fantastiska engångsframträdande äger alltså rum i Kiruna kyrka i morgon, onsdag, klockan 18.30. Och därutöver har den ärade läsaren av denna krönika möjligheten att se två av fyra möjliga filmer i kväll och så vidare ända till och med lördag, till ett mycket facilt pris.

En idé i idet av Björn Forseth

PS

Vad som hände samtidigt med Arctic light filmfestival – fast ett hundra år tidigare, revolutionsåret 1917

Förra veckan ägde den så kallade oktoberrevolutionen rum. Lördagen den 10 november antar den 560-hövdade Allmänna kongressen av hela Rysslands arbetar- och soldatråd ett förslag till fred i Det stora kriget (Första världskriget), vari de föreslår…

[…] alla krigförande makters regeringar att genast ingå på förhandlingar om en rättvis demokratisk fred. […] Regeringen anser att det är ett stort brott mot mänskligheten att fortsätta kriga för att bland de rika och mäktiga nationerna fördela de besegrade svaga nationaliteterna.

Dagens Nyheter 1917-11-10

Detta lilla utdrag är från en lång översättning av kongressresolutionen i Dagens Nyheter, som verkar ha översatt den från franskan. I de svenskspråkiga finländska dagstidningarna får man leta en stund för att hitta någon som alls nämner resolutionen. De berättar denna dag om bolsjevikernas revolution/statskuppsom om den inte var tre – fyra dagar gammal redan. Men i Kotka Nyheter blir det napp. Den har antagligen översatt från det ryska originalet, varför sista meningen ovan lyder:

Ett fortsatt krig på grundvalen av de starka och rika folkens maktfördelning, de svagare folkens underkuvande av de starkare, anser regeringen innebära det största brott mot mänskligheten.

Kotka Nyheter 1917-11-10

Vladimir Iljitj Lenin kommenterade resolutionsförslaget med

Det kan ju hända att regeringarna ej ge oss något svar på vår fredsvädjan. Men den omständigheten att vi ej ge någon del af vårt förslag formen af ett ultimatum skall åtminstone ej göra det lättare för regeringarna att svara nekande. Vi göra allt hvad vi kunna för att påskynda fredsslutet och få kännedom om de krigförandes fredsvillkor.

Hufvudstadsbladet 1917-11-10

Oktoberrevolutionen är ingalunda säkrad. Regelrätta drabbningar inleds mellan förband trogna den nu störtade Aleksandr Kerenskij och bolsjeviktrupper. Kerenskij flyr efter slaget vid Gattjina, när hans kosackförband svikit sin ledare.

Men Kerenskij undkom, förklädd som matros.

Dagens Nyheter 1917-11-20

DS